Várni mindig nehéz. Talán a legnehezebb dolog az életünkben. De gyakran a legszebb, legboldogabb pillanatokra kell várni a legtöbbet, és ha sikerül és türelmesek vagyunk, akkor rá kell jönnünk, hogy megérte várni. Az idő rohan. Elrohan fejünk felett és nem vesszük észre a legfontosabbat. Azt hisszük, hogy ha minden pillanatot élvezünk, akkor szebb lesz az életünk. De egy idő után már görcsösen keressük a boldogságot és ez felemészti még azt is, ami már kijutott nekünk. Élvezzük a nap minden egyes percét, de ne akarjuk túlhajszolni. Élvezzük a nap sugarának érintését, a hideg szellő simogatását, a friss virágok illatát, de ne álljunk ki a napra, mert megéget. Ne menjünk ki a viharba, mert elsodor. És ne bújjunk bele a virágba, mert eltelünk az illatával és soha többet nem fogjuk ugyanúgy érezni…
Várnunk kell minden egyes pillanatot, amivel az élet megajándékoz minket. Várnunk kell minden egyes apró jelre, apró érintésre, kellemes szóra. És amikor meghalljuk a szavakat, megérezzük az érintést, akkor tudni fogjuk, hogy ez volt az, amiért érdemes volt élni… amire érdemes volt várni…

2011. november 9., szerda

Sophie: Hamupipőke


- Beckett...? - Castle csak ennyit tudott kinyögni ahogy meglátta a nőt. Nem számított rá, hogy felbukkanna a lánya szalagavató bálján.
- Castle. - köszönt vissza Kate. Egy gyönyörű ruhát viselt, haját laza kontyba tűzte, és ez a meglepően nőies összeállítás valahogy megakadályozta, hogy a férfi "öm"-ökön és "izé"-ken kívül mást is tudjon mondani. Vagy egy percig méregette, majd végre sikerült egy kicsit összeszednie magát.
- Hogy... Hogy kerülsz ide?
- Alexis hívott meg. - felelte Kate.
- Tényleg? - csodálkozott el Rick. Minden esetre ő nem bánta, hogy itt van...
- Csak nem új barátja van? - kérdezte váratlanul Beckett a táncolók felé nézve.
- Nem. Csak együtt táncolnak.
- Hát... A csókolózás kissé érdekes tánclépés...
- Egy... Pillanat. - mondta a férfi majd elindult a páros felé.
- Apa! - Alexis egyből védelmi pozícióba helyezkedett táncpartnere előtt. - Jó a buli...?
- Aha. Nem akarsz bemutatni a... - Alexis közbevágott. Úgy néz ki, gyorsan akarta elrendezni a dolgokat.
- Ő itt Bruce, ő pedig az apám. Richard Castle. - mosolygott kissé erőltetetten. - Mostmár akár... Mehetsz is!
- Még maradnék egy kicsit. - nézett villogó tekintettel a szerencsétlen fiúra, aki mintha összement volna kissé az utóbbi percekben. Alexis közelebb hajolt az íróhoz, és odasúgta:
- Én a helyedben vigyáznék! A matektanár rámozdult Beckettre... - a terv bejött. Rick hátra sandítva kiszúrta a jelenetet, majd mire visszafordult, Alexis és a partnere már eltűntek a tömegben.
- Elnézést! Szabad egy táncra? - furakodott be cseppet sem udvarias módon a két beszélgető közé. Beckett felvonta a szemöldökét.
- Tudsz táncolni? - kérdezte kissé gúnyosan, de azért csak követte Ricket a táncparkett felé. Ott megálltak egymással szemben. A férfi egyik kezével Kate kezét fogta, a másikat pedig a derekára helyezte. Más körülmények között ezt nem merte volna megtenni, így most kifejezetten örült a lehetőségnek - ezt arckifejezése világosan mutatta.
Aztán elkezdtek táncolni. A szám pörgős volt, gyorsan lépkedtek, de végig tartották a szemkontaktust.
- Hálás lehetnél, hogy megmentettelek a matektanártól. - vigyorgott Castle.
- Fogd be és táncolj! - utasította Kate, majd fordult kettőt. Aztán váratlanul hátracsúsztatta az egyik lábát, és egy félkört írt le vele.
- Ez meg mi volt? - kérdezte Rick.
- Talán nem tetszett? - villantak a barna szemek.
- Valójában... Dögös volt... - jegyezte meg a férfi. Egy darabig szótlanul folytatták a táncot, aztán a Castle keze váratlanul kissé lejjebb csúszott Beckett derekáról. A nő egyből arrébb húzódott, majd egy mozdulattal ismét közelebb került Rickhez.
- Semmit a kéznek. - mondta elővéve a nyomozónőt.
- Akkor mindent a szemnek? - vigyorodott el Castle. Kate a szemét forgatta. A levegő kezdett kissé forró lenni.
Az egész olyan volt, mint egy késélen táncoló csata. Aki előbb botlik, az veszít. Így az író kihasználta azt a pillanatot, mikor a nő figyelme kissé lankadt, és hirtelen hanyatt döntötte. Beckett kissé meglepődött, főleg attól az érzéstől, hogy Castle így a karjaiban tartja. Aztán mikor ismét szembekerültek, a férfi pimaszul megszólalt:
- Váratlan mozdulat?
- Szeretnéd. - szedte össze magát Kate.
- Ne tagadd! Csak úgy a karjaimba olvadtál. - feszítette tovább a húrt Rick.
- Álmaidban, Castle!
- Ott is... - húzódott még szélesebb mosolyra a férfi szája. Beckett kissé összevonta a szemöldökét.
Talán a zene ritmusa, talán a hangulat, talán a tánc okozta, de mindketten messzebbre mertek menni, mint eddig bármikor. Kate szíve a torkában dobogott, méghozzá őrült tempóban. Kívülről azonban magára kellett erőltetnie a hidegvért mert ebből a küzdelemből nem jöhetett ki vesztesen. Bár nem volt kimondott tétje, mégis mindketten érezték a feszültséget.
Castle-nak csak annyival volt könnyebb dolga, hogy ő vezetett, így többnyire úgy irányította a nőt, ahogy akarta. Azonban minden egyes érintés, simítás, és Kate közelsége - csak remélte hogy nem túl sok számára...
Ekkor azonban elmélkedés helyett egy pörgetéssel magához rántotta a nőt, egészen közel. Mélyen egymás szemébe néztek. Már rég nem létezett számukra a külvilág. Végül Beckett megszólalt:
- Ne akard, hogy túl közel legyek... - Castle természetesen nem vette komolyan a fenyegetést, amit pár lépéssel később meg is bánt. Kate egy hirtelen mozdulattal a férfi dereka köré fonta egyik lábát, és diadalittasan figyelte, ahogy Rick húsz centire lévő arcáról lefagy a mosoly. Abban a pillanatban valószínűleg a saját nevét sem tudta volna megmondani...
De az egész csak egy pillanat volt, és pár másodperc múlva már vége is volt a számnak. Ahogy a zene leállt, a buborék is, ami körülvette őket mintha kipukkadt volna. Ismét csak két egymással szemben álló munkatárs voltak, akik gyilkossági ügyeket oldanak meg együtt. Legalábbis a külvilág számára ez látszott...
Castle még soha nem volt biztosabb benne, hogy a Nikki Heat volt a tökéletes névválasztás...
- Ho... Hozok egy italt. - mondta gyorsan, majd elviharzott a bárpult felé. Kate mosollyal az arcán figyelte, ahogy eltűnik az embertömegben, majd lassan kifújta a levegőt, és lerogyott egy székre a terem sarkában. Kezével legyezte az arcát. Majdnem biztos volt benne, hogy még egy perc és a szíve átlyukasztja a mellkasát. A mellette ülő idős hölgy épp valami koktél-félét iszogatott.
- Szabad...? - fordult oda Kate és kivette a kezéből az italt, majd egy húzásra felhajtotta...
- Mit adhatok? - kérdezte a pultos fiú.
- Csak vizet... - lihegte Castle. - SOK jéggel.
- Szia apa! - érkezett meg Alexis is a pulthoz. - Egy kicsit... Ziláltnak tűnsz. Sok volt a tánc? - kérdezte.
- Túl sok... - felelt a férfi, majd felhajtott egy pohár - szinte csak jégből álló - vizet.
Pár perccel később a hangulat kissé nyugodtabb lett, Rick pedig két pohár koktéllal a kezében tért vissza. Az egyiket átnyújtotta Beckettnek.
- Köszönöm. - belekortyolt az italba. - Kissé... Meleg van itt. - jegyezte meg. A férfi bólintott, majd fejével a bálterem kapuja felé intett.
Az ajtón kiérve egy folyosón álltak. A lámpák nem voltak felkapcsolva, félhomály uralkodott, és a buli hangjai már csak tompán szűrődtek ki, inkább csak a zene hallatszott. Rick egy ajtóhoz lépett, és kinyitotta. Egy erkélyre vezetett. Beckett követte, majd mindketten megálltak a korlátnak támaszkodva.
- Szép ez az este. - szólalt meg a nő. New Yorkhoz képest csendes helyen voltak, és már késő éjszaka volt. A hold is valahogy tisztábban ragyogott a máskor rohanó város felett.
Castle csak figyelte, ahogy Kate-et körülölelik a halvány fények. Gyönyörű ruhájában olyan volt, mintha egy meséből lépett volna ki. Az író számára messze sokkal szebb volt, mint az este.
- Hogy hogy Alexis meghívott? - kérdezte. - Nem mintha bánnám, hogy itt vagy... - tette hozzá gyorsan. Beckett elmosolyodott.
- Azt mondta, már szinte családtagnak számítok. - felelte, és szemével megkereste a férfi kék szemeinek ragyogását.
- Így is van. - mondta komolyan. - Alexis felnéz rád.
- De hát miért? - kérdezte értetlenül a nő. Jól esett neki ez a sok törődés. Valahogy ma este ő is úgy érezte, hogy ide tartozik. Alexishez, Marthahoz... És... Rickhez...
- Határozott vagy, erős, céltudatos... - sorolta a tulajdonságokat Castle. Beckett először elmosolyodott, majd elkomorult arccal a kezét kezdte vizsgálgatni.
- Sajnos nem mindig... - mondta. Rick kissé közelebb lépett hozzá.
- Édesanyád ügyére gondolsz? - a felelet mindössze egy bólintás volt. A férfi próbálhatta volna vigasztalni a nőt, hogy ezen az estén ne gondoljon ilyenekre. De tudta, hogy hiába kérné Kate-et, hogy feledkezzen meg róla egy kicsit - úgysem tudna.
Így Castle más módszert választott. Kinyújtotta a kezét a nő felé, aki először felnézett rá, majd elfogadta az ajánlatot. Az erkély közepére húzódtak, és csak dülöngéltek a lassú dalra, a testük mellett lógatott kézzel, miközben közben egymásét fogták.
- Emlékszem erre a számra. - szólalt meg Beckett. - Az első gimis szerelmemmel táncoltunk rá. - az emlékképeken tűnődve nézett a távolba a férfi válla felett. - Frednek hívták. Azok a mély kék szemei fogtak meg... Teljesen elvesztem... Bennük... - fejezte be halkan a mondatot, ahogy egy másik kék szempár hívta ábrándos utazásra, messze a józan gondolataitól. Aztán lassan átölelte Ricket, és a vállára hajtotta a fejét. Átfutott az agyán a szokásos kérdés, amit ilyen helyzetekben feltesz magának: "Mi a fenét művelsz?!" De az este mámorosan nyugodt hangulata lecsendesítette minden fajta veszélyérzetét.
Csak dülöngéltek egy darabig, aztán az idilli pillanatot Castle telefonjának pittyegése törte meg. Szétrebbentek, majd a férfi megnézte az Alexistől érkezett üzenetet:
"Csókold már meg!"
Amilyen gyorsan lehetett, kikapcsolta a készüléket, nehogy Beckett véletlenül meglássa az SMS-t, aztán a korláthoz lépett, és szemével kutatni kezdett.
- Mi az? - kérdezte Kate.
- Semmi... Semmi, csak... - morogta, miközben próbálta megfejteni, honnan leskelődhet kíváncsi lánya.
- Castle, mi a baj? - vonta össze a szemöldökét Beckett.
- Semmi, én csak... - szembefordult a nővel.
- Csak? - ahogy a tekintetük ismét találkozott, Rick agyán átfutott a kérdés: "Miért is érdekes most Alexis...? Vagy bárki más..."
- Arra gondoltam... Mi lenne ha... - mondta halkan.
- Ha? - kérdezte türelmetlenül Beckett.
- Ha megcsókolnálak... - Kate-nek nem sok ideje volt meglepődni. Ahogy a férfi ajka az ajkaihoz ért, minden gondolatot kiűzött a fejéből. Lágyan visszacsókolt, és csak élvezte a pillanatot...
Ekkor azonban egy konduló hang hallatszott. Valahol a közelben egy toronyóra az éjfelet ütötte. A pár elhúzódott. Mindketten kíváncsiak lettek volna, hogy kerül ide egy toronyóra...?
- Most el fogsz szaladni, mint Hamupipőke, és csak az egyik cipődet hagyod itt? - kérdezte Castle, és bár viccnek szánta, komolyan félt attól hogy a nő itt hagyja – most – vagy bármikor.
- Nem. - mondta Kate. Rick arca felderült. - Ahhoz túl drága volt ez a cipő... - cukkolta Beckett, és diadalittasan figyelte, ahogy Castle ismét elkomorodik. Aztán megkegyelmezett neki, közelebb  hajolt hozzá és egy forró, édes csókot nyomott az ajkaira...
Csodák igenis léteznek...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése