Várni mindig nehéz. Talán a legnehezebb dolog az életünkben. De gyakran a legszebb, legboldogabb pillanatokra kell várni a legtöbbet, és ha sikerül és türelmesek vagyunk, akkor rá kell jönnünk, hogy megérte várni. Az idő rohan. Elrohan fejünk felett és nem vesszük észre a legfontosabbat. Azt hisszük, hogy ha minden pillanatot élvezünk, akkor szebb lesz az életünk. De egy idő után már görcsösen keressük a boldogságot és ez felemészti még azt is, ami már kijutott nekünk. Élvezzük a nap minden egyes percét, de ne akarjuk túlhajszolni. Élvezzük a nap sugarának érintését, a hideg szellő simogatását, a friss virágok illatát, de ne álljunk ki a napra, mert megéget. Ne menjünk ki a viharba, mert elsodor. És ne bújjunk bele a virágba, mert eltelünk az illatával és soha többet nem fogjuk ugyanúgy érezni…
Várnunk kell minden egyes pillanatot, amivel az élet megajándékoz minket. Várnunk kell minden egyes apró jelre, apró érintésre, kellemes szóra. És amikor meghalljuk a szavakat, megérezzük az érintést, akkor tudni fogjuk, hogy ez volt az, amiért érdemes volt élni… amire érdemes volt várni…

2012. január 26., csütörtök

Sophie: A szív nem felejt 2

- Szia Apu! - nyomott egy puszit a belépő férfi arcára Alexis. - Mi az, valami gond van?
- Igen... - válaszolt elmerengve az író, majd leült egy székre a pult mellett.
- Mi? - kérdezte a lány, és leült vele szemben.
- Nem tudom.
- Hogy-hogy nem tudod?
- Az egész egy nagy rejtély...
- Apu. Apu! - Alexis elhúzta tenyerét a férfi arca előtt. - Ha így beszélsz, ez is csak egy rejtély lesz, de tuti, hogy nem fogom megfejteni.
- Az ügy kapcsán, amin épp dolgozunk, belebotlottam Beckett ex-vőlegényébe. - magyarázta Castle.
- Mi?! Beckettnek volt vőlegénye?
- És ez még csak az első furcsaság a sok közül. - folytatta Rick. - Az áldozat a pasas felesége. És még csak meg sem lepődött, hogy meghalt. Ahogy azon sem, hogy Kate kapta az ügyet... Valami azt súgja, hogy többről van szó, mint aminek látszik...
- Ez elég zavaros. Beckett nem mondott semmit? - kérdezte Alexis, majd kortyolt egyet a narancslevéből.
- De. Azt, hogy ne próbáljam megfejteni, mert ez az ő rejtélye... - mondta halkan.
- És? Most mihez kezdesz?
- Még nem tudom. - felelte vállat vonva, majd a lánya italába ivott.
- Úúgh... Ettél ma húst? - kérdezte Alexis.
- Igen. Mert?
- Akkor megihatod. - mutatott a narancslére.
- Talán vegetáriánus lettél? - vonta fel a szemöldökét Castle.
- Higgy nekem, ha láttad volna azt a filmet, amit a biosz tanár órán mutatott, te is megtérnél... - magyarázta a lány, majd elindult a lépcső irányába. Rick homlokát ráncolva nézett utána, majd egy húzásra felhajtotta a maradék narancslevet.
***
- A pohár, vagyis a gyilkos fegyver vékony üvegből készült. A támadó valószínűleg kesztyűvel vagy egy törölközővel fogta meg, nehogy megvágja. Ujjlenyomatokat nem találtam. - magyarázta Lanie.
- Semmi más nyomunk nincs? - kérdezte Beckett. Idegesnek és frusztráltnak tűnt, bár kissé már nyugodtabb volt, mint a délelőtt folyamán.
- Egy gyűrű volt az ujján, de eltűnt. Ez a Deston-fickó megérdemelné, hogy lecsukd. Ha az én vőlegényem hagy el három nappal az eljegyzésünk után, nem éri meg a másnapot... - húzta el a száját a boncnok.
- Nem ezt érdemli. - mondta Kate, majd sarkon fordult, és elhagyta a termet.
Castle utánanézett, majd felsóhajtott, és Lanie-hez fordult.
- Megígértem neki, hogy nem fújom be Montgomerynél... De aggódom. Te nem?
- Mi? Nem mondta el Montgomerynek, hogy a pasi a vőlegénye volt? - kerekedett el a boncnok szeme.
- Nem. - felelte az író gondterhelt arccal.
- Akkor honnan tudja? - ráncolta a homlokát Lanie.
- Tudja? - most Rick lepődött meg.
- Persze. És szabad kezet adott Beckettnek a nyomozásban.
- Úgy néz ki, hogy a mi kapitányunk többet tud erről az ügyről, mint gondoltam... - töprengett Castle, majd elindult, hogy felkeresse az említettet.
- Hé, ugye nem feledkeztél meg az egyességről? - szólt még utána a nő, az író pedig egy biccentéssel jelezte, hogy emlékszik.
***
- Mit tehetek önért, Castle?
- Beckettről van szó. - szegezte kék szemeit a férfira Rick. Montgomery az asztalára támaszkodott.
- Mint mindig... - engedte meg magának a motyogott megjegyzést a férfi. - Nem tudok sokkal többet mondani, mint amennyit már úgy is tud.
- De mégis mit tegyek? - kérdezte a férfi. Meglehetősen ellenszenves érzések kavarogtak benne a semmiből felbukkant vőlegény irányában. Magában már meg is fogalmazott egy-két kínzási módszert, amelyeket alkalmazhatna rajta, ha rosszra fordulnának a dolgok...
- Ez egy olyan játék, aminek csak Beckett ismeri a szabályait. Mi nem tudunk benne segíteni.
- Azt várja, hogy üljek ölbe tett kézzel, és várjam meg, míg... - nem tudta befejezni a mondatot. Nem tudta, mi lehet mindennek a következménye, de abban biztos volt, hogy semmi jó nem sül ki belőle. És ezt nem akarta megvárni.
- Figyeljen rám! - kezdett bele Montgomery. - Eljön az a pont, amikor Kate-nek szüksége lesz magára, és csak is magára... Legyen ott neki! - nézett komolyan az íróra. Maga sem gondolta, hogy eljön az a pillanat, mikor Castle hozzá fog fordulni segítségért. Legalább annyira frusztrálta a sötétben tapogatózás, mint Ricket, de azért volt egy kis különbség... - Most csak ennyit tehet. - mondta lassan a kapitány. Castle csak meredt rá. Nem szívesen törődött bele, hogy nem állhat ott Beckett mögött, és védheti meg a közelgő veszélytől...
***
- Kate. - lépett elő a férfi a sötétből. Zöld szemei villantak az éjszakában. A nő megállt vele szemben, és szótlanul figyelte az arcát.
- Megöltél egy ártatlan nőt. - mondta halkan.
- Nem volt más út. - hangzott a válasz. - Te is tudod, hogy én nem a jó oldalon állok. - Beckett acélos, átható pillantással fürkészte a férfit, majd megszólalt:
- Megtaláltad, igaz?
- Igen. - Kate bólintott, és a felhős éjszakai eget kezdte bámulni. - Te?
- Még nem... - nézett ismét rá a nyomozónő, nyugalmat keresve zakatoló szívének a zöld ragyogás mélyén.
- Még szükségem van egy kis időre. - hallatszott rövid szünet után ismét Adam hangja.
- Tudod, hogy nem adhatok. - felelt szigorúan a nő. Szemeiben nyoma sem volt annak a hideg közönynek, mint a kihallgatás során. Inkább az látszott benne, hogy megannyi dolgot szeretne megbeszélni – és tudja, hogy nem lehet. Mindketten tudták, így maradtak a tőmondatoknál.
- Ha megtehetném, kiszállnék. Hidd el, Kate... - a nő ajka megremegett, ahogy a férfi kimondta a nevét. - De nem lehet. Erről az útról nem térhetek le. - kezét felemelve végigsimított Beckett arcán.
A nő először lehunyta a szemét, és belefeledkezett az érzésbe, de aztán valami eszébe jutott, és elhúzódott. Ez a kérdés foglalkoztatta leginkább az óta a bizonyos nap óta, amikor elváltak az útjaik.
- Én is a terved része voltam? - kemény, szigorú tekintettel nézte a vele szemben álló arcát, de szemében tükröződött a fájdalom és a választól való félelem is...
- Nem. - hangzott a felelet, és Adam tekintetét mélyen a nőébe fúrta, hogy hitelt szerezzen szavainak. - Téged már az előtt szerettelek, mielőtt ez az egész őrület kezdődött.
Beckett egy darabig állta a férfi pillantását, majd kénytelen volt elfordítani a fejét. Ez az egész olyan sebeket tépett fel benne, amelyekkel soha többet nem akart találkozni – több okból sem. Végül ismét Deston volt az, aki megszólalt – ujjával megtámasztva a nyomozó állát maga felé fordította.
- Kate... Tudod, hogy úgysem működött volna. - a nő bólintott, majd beharapta alsó ajkát, és elmosolyodott.
- Már akkor is tudtam, mikor igen-t mondtam neked... - a férfi ajka is mosolyra húzódott.
- Hiányoztál. - hajolt kissé közelebb Beckett arcához.
- Semmit nem szeretnék jobban, mint kimondani, hogy te nem... - húzta össze kissé a szemeit Kate. Adam tekintete egyik szeméről a másikra ugrott, végül a nő hozzátette: - De hazudnék.
A férfi lassan közelített hozzá, majd megcsókolta. Kate pedig behunyta a szemét, és lassan visszacsókolt...
Mikor elhúzódtak, Adam még a fülébe súgott valamit:
- Talán csak azt bánom igazán, hogy feladtam a bosszúért az igaz szerelmet... Te ne ess az én hibámba! - eltűrt egy hajtincset a nő homlokából, majd jóval hivatalosabb hangon megszólalt:
- Lehet, hogy neked kell befejezned, amit elkezdtem. Megteszed? - Beckett habozott. Végül visszaszerezve lélekjelenlétét egy kérdéssel válaszolt:
- Mennyi időre van szükséged? - a férfi elmosolyodott, majd hálásan a nyomozó kezéért nyúlt.
- Egy nap. Holnap délutánig. - mondta, mire a nő egy sóhajjal bólintott. - Vigyázz magadra, Kate! - mondta még búcsúzóul, mélyen a barna szemekbe nézve, majd elindult az éjszakában.
Katherine Beckett pedig ott maradt a sötét park közepén, és az ügyesen a kezébe juttatott tárgyat nézte – egy gyűrű volt. Mosolyogva ismét a markába zárta, mély levegőt vett, majd lassan kifújta, és maga elé nézve hangosan megszólalt, mintha csak a környező fákhoz beszélne:
- Castle! Mennyit hallottál?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése