Várni mindig nehéz. Talán a legnehezebb dolog az életünkben. De gyakran a legszebb, legboldogabb pillanatokra kell várni a legtöbbet, és ha sikerül és türelmesek vagyunk, akkor rá kell jönnünk, hogy megérte várni. Az idő rohan. Elrohan fejünk felett és nem vesszük észre a legfontosabbat. Azt hisszük, hogy ha minden pillanatot élvezünk, akkor szebb lesz az életünk. De egy idő után már görcsösen keressük a boldogságot és ez felemészti még azt is, ami már kijutott nekünk. Élvezzük a nap minden egyes percét, de ne akarjuk túlhajszolni. Élvezzük a nap sugarának érintését, a hideg szellő simogatását, a friss virágok illatát, de ne álljunk ki a napra, mert megéget. Ne menjünk ki a viharba, mert elsodor. És ne bújjunk bele a virágba, mert eltelünk az illatával és soha többet nem fogjuk ugyanúgy érezni…
Várnunk kell minden egyes pillanatot, amivel az élet megajándékoz minket. Várnunk kell minden egyes apró jelre, apró érintésre, kellemes szóra. És amikor meghalljuk a szavakat, megérezzük az érintést, akkor tudni fogjuk, hogy ez volt az, amiért érdemes volt élni… amire érdemes volt várni…

2012. január 27., péntek

Sophie: A szív nem felejt 3

- Castle! Mennyit hallottál?
- Sajnálom. - lépett elő az egyik fa mögül a férfi. Lassan közelebb botorkált a nőhöz. Vegyes érzelmek kavarogtak benne, de egyben biztos volt - az után, hogy látta, mennyi fájdalmas emléket idéz fel a találkozó Beckettben, nem akarta még inkább elszomorítani. Minden Adam ellen irányuló ellenszenvét és dühét lenyelve még egyszer kimondta: - Sajnálom.
- Nem, én sajnálom. - mondta a nő, Castle legnagyobb meglepetésére.
- Mi? Miért? Hiszen azt akartad, tartsam magam távol ettől az ügytől, én pedig... - kezdte volna, de Beckett közbevágott.
- Nem igazán tudom, mit is akartam, Castle. - a férfi csak állt, és a barna szemeket figyelte - a csillogó ajtót, mely Kate lelkét, érzéseit és gondolatait rejtette maga mögött, és ebben a pillanatban valahogy nyitottabbnak tűnt, mint máskor.
Ricknek voltak kétségei ezzel kapcsolatban - jobb szerette volna maga feltárni azt a bizonyos ajtót, nem pedig egy másik férfi által nyitott résen kukucskálni, mint valami potyás...
- Ha nem akarod, nem kell elmondanod. Megértem, ha... - kezdte volna, de ismét nem tudta végigmondani a mondatot.
- Nem, Castle. Tartozom ezzel... Mindkettőtöknek. - mondta Beckett. A férfi még mindig nem békélt meg teljesen a gondolattal, hogy egy a semmiből felbukkant fickó ilyen hatást váltson ki a nőből... De zakatoló szívét melegség töltötte el arra a gondolatra, hogy Kate fontosnak tartja annyira, hogy megossza vele fájdalmas múltjának egy újabb epizódját.
Így hát megengedett magának egy félmosolyt, amire a vele szemben álló nyomozónő is egy hálás mosollyal válaszolt, majd intett fejével, és ketten együtt, zsebre tett kézzel indultak el az éjszakában - mindketten magukénak érezve a pillanatot.
***
- Adam-et az Akadémián ismertem meg. Meglepően sok közös volt bennünk... Akkoriban nem sokat gondolkodtam azon, mi is történik körülöttem, csak egyetlen cél vezérelt. - Kate itt felnézett. Castle nagyon jól tudta, miféle célról beszél. - Adam ugyan ilyen volt. A szülei rendőrök voltak. Pontosan a meggyilkolásuk második évfordulóján találkoztunk először.
Az író hátán hűvös remegés futott végig. Ebben a pillanatban nagyon szerencsésnek érezte magát, hogy biztos - nos, többnyire biztos - családi környezetet tudhat maga mögött. Bár Beckett oldalán nap mint nap találkozott a halállal és kegyetlenkedéssel, mégis megrémítette néha a szerencsétlen sors, ami másoknak jutott...
- Egyik nap azon kaptam magam, hogy megbízom benne. És hogy már nem csak a közös cél köt össze bennünket. Többről volt szó... - elmosolyodott. - Végül az apám egyik mondata győzött meg: "Azért élj is egy kicsit, Katie." Úgyhogy összejöttünk. - ismét az íróra emelte barna szemeit, és ahogy találkozott az érdeklődően figyelő, mély kék tekintettel, furcsa párhuzam ötlött fel benne...
Megbízom benne... És mellette élek is...
Ahogy ez a ködös gondolat átsuhant az agyán, csak egy apró pillanatra elveszett a férfi tekintetében.
Ez azért mégis más... - tette hozzá gyorsan, majd folytatta a történetet.
- Élni kezdtem... Talán egy kicsit túlságosan is. Amikor aztán odajött hozzám, és megkérte a kezem, éreztem, hogy átestünk a ló túloldalára. - sóhajtott. Castle egyre élénkebben érdeklődött a folytatás iránt. Most következett az a rész, ami talán a leginkább érdekelte, vagy legalább is a leginkább zavarta:
- Miért mondtál igen-t? - kérdezte.
- Valahol az egész kapcsolat alapja a közös múlt volt... Akkor úgy éreztem, hogy ez egyfajta egyezség, ami biztosítja, hogy mellettem legyen, mikor az a nap eljön... - szinte látszott rajta, ahogy szíve egyre súlyosabb dobbanásokkal zakatol.
- Mikor megtalálod édesanyád gyilkosát. - fejezte be helyette halkan a gondolatot Castle.
- Három napig rózsaszín felhők közt úszkáltam, akár egy kislány. Aztán egyszer csak elém állt. Látszott rajta, hogy nehéz döntést hozott meg. - Kate szíve ólomsúlyú lett. A férfi félve tette fel a kérdést, nem akart fájdalmat okozni:
- Milyen döntést? - a nőnek időbe telt, mire képes volt válaszolni.
- A másik oldalt választotta. - látta Rick szemében az értetlenséget, így folytatta: - Két módon juthatsz el a bűnözőkig. Vagy zsaru leszel, vagy magad is bűnözővé válsz... - ahogy felnézett, düh és fájdalom csillant a szemében. Hiába próbálta megkeményíteni szívét, az emlékek sötét ködbe burolták a lelkét.
Castle minden vágya volt ebben a pillanatban, hogy átölelje a nőt, és megvigasztalja...
Kate-nek pedig minden vágya volt, hogy a férfi erős karjai között keresve megnyugvást forró könnyeken keresztül szabaduljon meg a fojtogató érzésektől...
Ehelyett szomorúan elmosolyodott, és folytatta:
- Gyűlöltem érte. Évekbe tellett megértenem, miért is tette... És évekbe telt rájönnöm, hogy én is ugyan ezt tettem volna. - egy pillanatra megállt, és nyitott tenyerén az arany karikagyűrűt nézegette, melyben egy kis vörös kő csillogott. - Visszaadtam a gyűrűjét. Azt mondta, még találkozunk.
- És hittél neki? - szúrta közbe a kérdést Castle, maga sem igazán tudta, miért. Beckett, bár ugyan ez járt a fejében, meglepődött kissé.
- Nem. - felelte végül. - De nem ez volt minden. Azt mondta, még találkozunk, és mikor legközelebb eljön, az azt jelenti, hogy megtalálta... Megtalálta a szülei gyilkosát. - a mondat végét már nagyon halkan mondta. Úgy érezte, nem képes megállítani a feltörő könnyeket, hát szemeit Rick arcára emelte, és a ragyogó kék szemekben megnyugvásra lelt.
Egyetlen forró könnycsepp gördült végig az arcán.
- Mindig azt hittem, együtt csináljuk végig... - kezdte halkan. - És most látom, hogy számára véget ért az út... És nekem nem maradt senkim, és semmim. - nyelt egyet, majd hozzátette: - Csak a múlt.
Rick Beckett kezéért nyúlt, óvatosan kivette belőle a kicsiny gyűrűt, és lassan a nő ujjára húzta. Kate nem értette, mit is jelent mind ez, de látva a szemeket, melyek közel olyan szomorúan csillogtak, mint sajátjai, rádöbbent, hogy nincs egyedül...
- Én itt vagyok. - mondta végül a férfi.
- Köszönöm, Castle... - Kate ajkai mosolyra húzódtak, és az író is megvillantotta jól ismert, sármos mosolyát.
- Bármikor.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése